Nutritie
Cum alegem legumele și fructele în sezonul cald? De la etichetare și până la observarea directă, consumatorii trebuie să fie foarte atenți atunci când cumpără legume și fructe proaspete. În acest sens, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vine cu sfaturi pentru a avea pe mese mâncare sănătoasă.
Vopsirea ouălor de Paște este o tradiție veche, ce se pune de cele mai multe ori în practică în Joia Mare. Culoarea predilectă pentru această mare sărbătoare este cea roșie, însă, pentru înfrumusețarea mesei, sunt și persoane care aleg alte culori. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vine cu sfaturi în acest sens.
Una dintre sărbătorile preferate ale românilor, 1 Mai, se apropie. Reprezentanții ANPC oferă mai multe sugestii, pentru a nu ne trezi cu o indigestie după această dată.
Un studiu recent realizat de UCLA Health din Los Angeles și preluat de The Washington Post arată o legătură îngrijorătoare între singurătatea la femei și tendința lor de a consuma alimente nesănătoase. Femeile care se simt singure au tendința de a mânca mai mult și mai prost. Iar preferințele se îndreaptă cel mai mult spre alimentele bogate în zahăr.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
ANPC a precizat că verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători şi că “au fost luate toate măsurile necesare pentru a menţine un nivel înalt de protecţie a consumatorilor”.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus controale oficiale pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și a unor produse lactate comercializate pe piața din România, în perioada 5 februarie-15 martie.
Vata de zahăr a fost interzisă în mai multe regiuni ale Indiei. Produsul de culoare roz, foarte popular printre copii, conține o substanță cancerigenă, fapt demonstrat de testele de laborator.
Mai multe produse agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european vor fi promovate și oferite spre degustare în cadrul expoziției internaționale “Săptămâna Verde”, organizată la Berlin. România va oferi spre degustare pălincă și țuică precum şi vin alb şi roşu. Mere și prune afumate de Vrancea vor putea fi, de asemenea, degustate de vizitatori.
Sărbătorile au trecut iar locul meselor mult prea îmbelșugate ar trebui luat de o dietă echilibrată. Specialiștii spun că există soluții pentru ca primăvara să ne prindă cu o siluetă de invidiat. Carmen Țenescu, nutriționist, ne amintește că de cele mai multe ori apar excesele de alimentaţie şi alcool, în luna decembrie, iar consecințele nu dispar imediat.