La zi
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale au anunțat, la finalul unei ședințe comune ”angajamentul ferm pentru formarea unei majorităţi pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european şi susţinerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidenţiale”.
Președintele Klaus Iohannis spune că mandatul său se termină, potrivit Constituției, când viitorul președinte va depune jurământul.
Un tipar similar la nivelul Ucrainei, activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă, a fost identificat și în România, potrivit documentelor declasificate din ședința CSAT în care s-a discutat de influențarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok.
După alegerile parlamentare din 1 Decembrie, PSD câștigă 25 de județe, PNL 6, UDMR 5, AUR 3, USR 2. Doar în 16 județe, PSD nu este pe primul loc, potrivit datelor parțiale prezentate de AEP.
Biroul Electoral Central (BEC) a transmis cine poate participa la procesul de renumărare a voturilor și cum care sunt atribuțiile BEC și ale Autorității Electorale Permanente (AEP).
Independentul cu priză pe Tiktok Călin Georgescu şi Elena Lasconi (USR) sunt finaliştii turului doi al alegerilor prezidenţiale. Social-democratul Marcel Ciolacu s-a situat pe poziţia a treia, PSD ratând, pentru prima oară după 1990, calificarea în finala prezidenţială, Liberalul Nicolae Ciucă s-a clasat pe locul cinci, obţinând sub 9 procente, potrivit rezultatelor finale ale AEP, după George Simion, de la AUR.
Peste 150.000 de români au votat în străinătate în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Pragul a fost depășit sâmbătă, în jurul orei 17.30. Dintre votanți, peste 4.000 au votat prin corespondență.
Orban a declarat că e un om realist care știe exact situația politică și știe când să facă un pas înapoi. Elena Lasconi i-a mulțumit pentru gest și a făcut apel la „celelalte forțe de centru-dreapta” să facă același pas.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia a fost luată în cadrul Comitetului Național Tripartit pentru Dialog Social. Acesta a reunit reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor și ai Guvernului.