Sfaturile ANPC pentru vopsirea ouălor
De Expert News - 02-05-2024
Vopsirea ouălor de Paște este o tradiție veche, ce se pune de cele mai multe ori în practică în Joia Mare. Culoarea predilectă pentru această mare sărbătoare este cea roșie, însă, pentru înfrumusețarea mesei, sunt și persoane care aleg alte culori. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vine cu sfaturi în acest sens.
„Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile la vopsirea ouălor, acestea pot reprezenta un real pericol pentru sănătate”, scrie Paul Anghel, director în cadrul ANPC, pe Facebook.
Potrivit oficialului ANPC, achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și după citirea cu atenție a etichetei produsului, care trebuie să conțină numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale. El spune că sfecla roșie este ideală pentru a vopsi ouăle.
„Această legumă este o sursă bună de pigmenți roșii și galbeni cunoscuți sub numele de betalaine. Betalainele sunt formate din betacianine (roșii) și betaxantine (galbene). Cea mai importantă betacianină din sfeclă este betanina și reprezintă 75-95 % din pigmentul roșu. Datorită acestei substanțe, sfecla are o culoare roșie intensă și poate acoperi ușor coaja poroasă a unui ou. De asemenea, în cazul în care vopseaua atinge albușul de ou, acesta poate fi consumat fără probleme”, a explicat directorul din cadrul ANPC.
Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care se vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, în funcţie de preferinţă. Culoarea roşie este cea mai folosită, deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii.
Nu pierdeți:
Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.
Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.
Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.
În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.