Sporturi de iarnă adaptate pentru persoanele cu dizabilități
De Expert News - 07-02-2025
În februarie 2025, Caiac SMile a dat startul proiectului „Tabere de viață activă și independentă” la complex Cheile Grădiștei Fundata, din jud. Brașov. Taberele de schi adaptat din acest an includ și componentă educațională, lecții de viață activă și independentă susținute de instructori în scaun rulant, iar în premieră pentru România, reprezentații asociației au introdus și hocheiul adaptat, arată un comunicat remis redacției.
Pentru a oferi experiențe complete care contribuie la dezvoltarea holistică, echipa clubului sportiv Caiac SMile a combinat provocări unice de natură fizică, mentală și socială. Prin noul sport pe gheată introdus, mai au o unealtă pentru creșterea încrederii de sine și a rezilienței a persoanelor cu diferite forme de dizabilități.
Astfel, în perioada 2 - 6 februarie, 20 de copii cu dizabilități locomotorii, beneficiari ai asociației Totul pentru Tine, incluși în programul de tabere de viață activă și independentă au fost primii care au testat echipamentele de hochei adaptat, aduse pentru prima oară în România, ca inițiativă a Asociației Caiac SMile. Distracției pe gheață li s-au alăturat și copiii sportivi de performanță ai echipei de hochei Corona Brașov, într-o atmosferă plină de bucurie, armonie și inclusivitate.
Programul taberelor continuă până în data de 1 martie. Echipa asociației va fi prezentă pe pârtia de la Cheile Grădiștei Fundata și la patinoarul olimpic al complexului zilnic între orele 11:00 și 15:00. În acest interval, antrenorii și voluntarii vor aluneca pe zapădă și pe gheață alături de participanți, oferindu-le sprijin și îndrumare în a-și depăși fricile și a-și descoperi talentele în sporturile adaptate schi și hochei.
În aceste tabere, prin activități sportive, de entertainment și socio-educative, participanții au oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile și de a experimenta bucuria activităților de iarnă într-un mediu adaptat nevoilor lor.
În 2025, programul evoluează dincolo de componenta sportivă, devenind o platformă de dezvoltare personală și educațională pentru persoanele cu dizabilități. Participanții vor avea acces la sporturi de iarnă adaptate (schi, patinaj, hochei), activități recreative (roller-coaster), cursuri de viață independentă susținute de instructori în scaun rulant.
“Alături de acești oameni minunați, am descoperit că sportul și socializarea pot schimba viața unei persoane cu nevoi speciale. Puterea pe care o avem de a le reda libertatea de mișcare, de a-i scoate din zona de confort și de a le arăta că viața se trăiește afară este un lucru cu adevărat extraordinar”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele asociației.
Proiectele din anii precedenți ale Asociației Club Sportiv Caiac SMile au atras un număr impresionant de participanți, reunind personalități remarcabile din diverse domenii. Evenimentele au beneficiat de prezența unor figuri proeminente din lumea sportului, jurnaliști de renume și artiști talentați, transformându-le într-o experiență memorabilă și inspirațională pentru toți cei implicați.
Ana Maria Brânză, multiplă campioană olimpică și vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român, jurnalistul Alex Dima, Mirela Retegan, fondatoarea fenomenului Zurli și fostul ministru al Economiei, Ștefan Radu Oprea, actualmente șeful Cancelariei premierului, i-au însoțit pe instructorii asociației și au alunecat pe pârtie alături de beneficiarii cu nevoi speciale ai proiectului.
De la lansarea sa, proiectul Caiac SMile a avut un impact profund, oferind experiențe de neuitat pentru peste 3.000 de persoane cu dizabilități.
Nu pierdeți:
Perchezițiile s-au desfășurat în județele Vâlcea, Sibiu şi Gorj. Cercetările făcute au stabilit că, în cursul anului 2024, mai mulți cetățeni români și srilankezi au iniţiat un grup infracţional organizat de tip piramidal, având ca scop obținerea de beneficii materiale substanțiale din traficul de migranţi.
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
Mai sunt doar câteva zile până la finalizarea înscrierilor pentru cursa prezidențială. După eliminarea lui Călin Georgescu prin decizia defintivă a CCR, apele par să se mai limpezească.
Rețelele sociale și algoritmii modelează intens viața democratică, acțiunea colectivă și dezbaterea publică, iar VIRAL-D va explora complexitatea acestor fenomene, analizând modul în care vulnerabilitățile psihologice și sociale ale indivizilor sunt exploatate în mediul online și reliefând consecințele reale asupra democrației.