Seceta a afectat culturi pe o suprafață de circa 2 milioane hectare
De Expert News - 12-08-2024
Lipsa de precipitații a afectat până la compromitere culturi înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 ha la nivel național, arată Ministerul Agriculturii. Valoarea unitară medie a pierderilor este de 200-230 euro/ha.
Astfel, ministrul Florin Barbu l-a înștiințat pe comisarul Wojciechowski încă din data de 15 iulie că suprafețe extinse din România sunt afectate de secetă, „pierderea de venituri a producătorilor agricoli punând în pericol viabilitatea economică a fermelor și interesele de securitate ale țării”.
„Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensații urgente în baza unei măsuri excepționale, pentru a contribui la soluționarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de Florin Barbu.
Reprezentanții ministerului arată că bugetul total estimat de maxim 75.224.000 euro pentru culturile înființate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgență fermierilor. În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectați, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice și surse de finanțare atât cele din partea Uniunii Europene, cât și ajutoare naționale suplimentare.
Nu pierdeți:
Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții în Țăndărei, județul Ialomița, la membrii unei grupări specializate în furturi și tâlhării comise în Spania.
Un tezaur dacic din argint a fost descoperit cu detectorul de metale pe teritoriul comunei Breaza, în judeţul Mureş. Obiectele au o greutate totală de aproximativ 550 de grame și vorbesc despre un personaj important al epocii dacice, arată Muzeul Județean Mureș.
“Un copac, o șansă la un viitor mai verde”. Sub acest motto, care arată o realitate necesară, Asociația “Butoiașul cu Zâmbete” a lansat un proiect de responsabilitate socială corporativă prin care pomii și copacii vor prinde rădăcini în curțile școlilor din România.
România are două centre de putere: unul generat în jurul președintelui și altul în jurul Guvernului, iar în situația în care se găsește România ar fi o eroare ca după alegeri cele două centre de putere să nu lucreze împreună. Afirmația vine de la președintele interimar, Ilie Bolojan, întrebat despre care ar fi profilul președintelui într-o conferință de presă.