România sub semnul codurilor meteo. Oameni evacuați, alerte și școli închise
De Expert News - 29-09-2024
CJSU Galați a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații. De asemenea, cursurile școlilor din 22 de localități sunt suspendate luni.
Pompierii gălățeni au mers în teren pentru a discuta cu autoritățile locale, în vederea informării cetățenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acțiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de astăzi, vor fi relocate în zone sigure.
De asemenea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor continua monitorizarea râurilor și a zonelor expuse inundațiilor, fiind pregătite să intervină rapid.
Situația este mai gravă ca data trecută - cursurile de apă sunt în multe zone colmatate, șanțurile nu au fost desfundate în totalitate, iar cantitățile de apă anunțate de meteorologi sunt foarte mari, afirmă președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, despre Codul roșu.
„Pompierii, militarii și jandarmii ajută la evacuare. Toleranță zero față de cei care refuză evacuarea. Fără niciun fel de compromis”, a scris Costel Fotea, pe Facebok.
Județul Galați va fi sub avertizare Cod Roșu, duminică noaptea, pentru ploi torențiale, posibil 80-100 l/mp, anunță Administrația Națională de Meteorologie.
Și ISU B-IF a emis în urmă un mesaj prin sistemul RoAlert, pentru informarea și avertizarea populației, privind posibilitatea producerii unor fenomene extreme, precum și măsurile preventive. Autoritățile au transmis recomandări pentru această perioadă.
„Pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. Sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime. Închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii. Evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ. Urmăriți informările periodice transmise de autorități”, se arată în mesajul de alertă.
În prezent, a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, dar și Centrele Județene de Coodonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), pentru monitorizarea permanentă a situației din teren și intervenția rapidă în caz de nevoie.
A fost crescută capacitatea operațională la toate inspectoratele județene pentru situații de urgență aflate sub cod portocaliu.
Autoritățile au promis, de asemenea, verificarea permanentă a zonelor cu risc din albiile râurilor.
Sursa foto
Facebook/Costel Fotea
Nu pierdeți:
Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.
Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.
Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.
În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.