Rețea infracțională destructurată de autorități române și americane: carduri clonate timp de trei ani
De Expert News - 07-09-2024
În cadrul unei acțiuni de cooperare judiciară internațională în materie penală, procurori români alături de agenți speciali din cadrul Homeland Security Investigations – Biroul București, Biroul Los Angeles și Biroul San Diego și agenți speciali ai Serviciului Secret al Statelor Unite au acționat în vederea destructurării a două grupări infracționale organizate specializate în săvârșirea de infracțiuni informatice și spălare a banilor.
Autoritățile judiciare române au procedat la efectuarea unui număr de 10 percheziții domiciliare pe raza județului Iași, în vederea destructurării grupării infracționale organizate, specializată în comiterea infracțiunii de spălare a banilor.
În același timp, autoritățile judiciare americane au efectuat un număr 3 percheziții domiciliare în statul California în vederea destructurării grupării infracționale organizate, specializată în comiterea de infracțiuni informatice.
Din materialul probator administrat a rezultat că, în cursul anului 2021, pe teritoriul statului California s-a constituit o structură infracțională organizată, formată din cetățeni români și bulgari, care a acționat până în luna septembrie 2024. Membrii acesteia au procurat și utilizat echipamente destinate copierii și clonării datelor inscripționate pe cardurile bancare.
Astfel, în perioada 2021-2024, prin utilizarea unor metode specifice de skimming, au copiat și compromis date ale cardurilor bancare aparținând unor rezidenți americani și ulterior au procedat la efectuarea de retrageri de numerar în cuantum de peste 1.000.000 de USD.
O parte din sumele rezultate din activitățile infracționale au fost utilizate de membri structurii de criminalitate organizată în vederea achiziționării de imobile și bunuri de valoare atât în Statele Unite ale Americii cât și în Mexic.
O altă parte a banilor obținuți prin săvârșirea infracțiunilor menționate a fost trimisă în România prin utilizarea sistemelor de transfer monetar (utilizând inclusiv documente false de identitate) sau prin intermediul firmelor de coletărie (banii fiind disimulați în bunuri de larg consum).
Pe teritoriul României, membrii grupării infracționale organizate specializată în spălarea banilor au preluat, prin persoane interpuse, sumele de bani pentru a fi investite.
În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României au fost identificate și ridicate, în numerar, sumele de 202.090 euro și 192.400 USD. De asemenea, în cursul perchezițiilor efectuate pe teritoriul statului California a fost identificată și ridicată, în numerar, suma totală de 550.000 USD și bijuterii în valoare de 38.000 USD.
Procurorii români au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de trei inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile. Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au fost dispuse măsuri preventive față de membrii structurii infracționale organizate investigate de autoritățile judiciare americane.
Nu pierdeți:
Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.
Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.
Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.
În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.