Programul “Rabla pentru sobe”, primele semne de întrebare
De Expert News - 18-01-2024
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat lansarea programului “Rabla pentru sobe”, potrivit căruia peste 50.000 de români vor primi cel mult 10.000 de lei pentru a-și înlocui sobele ineficiente, cu unele performante, cu randament înalt.
“Pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanțare care își propune să înlocuiască sobele vechi, cu randament ineficient, cu unele noi, pentru există tehnologii care pot crește randamentul la peste 80%. Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim să avem și un aer mai curat”, spune Mircea Fechet.
Potrivit acestuia, din cele 7,5 milioane de gospodării din România, din datele statistice, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc. O particularitate a României este că avem astfel de sobe pe lemn chiar şi în Capitală.
Fechet precizează că bugetul este de 500 de milioane de lei, care acoperă costurile pentru aproximativ 50.000 de sobe, repectiv 50 de sobe per comună. Proiectul prevede că se finanțează 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.0000 de lei, inclusiv TVA.
“Primăriile se înscriu prin AFM în program. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, persoanele fizice care doresc să înlșocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se pot înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziție de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Cei înscriși vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă”, arată proiectul.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, consideră “Rabla pentru sobe” un program inadecvat pentru consumatorii vulnerabili. Acesta transmite într-un comunicat că este un nou program prin care se va pune “căruța înaintea cailor”, un program neadecvat, greu aplicabil și care are un vădit scop de a promova vânzarea de sobe, nu de a ajuta consumatorii vulnerabili.
Potrivit acestuia, orice investiție de reabilitare a unei clădiri începe cu realizarea măsurilor de reducere a pierderilor energetice și doar ulterior cu achiziția acelor sobe care vor fi dimensionate în funcție de necesarul de căldură după eliminarea pierderilor.
Și analistul financiar Adrian Negrescu are mai multe semne de întrebare în privința acestui proiect. “În primul rând trebuie să vedem dacă există banii necesari”, spune Adrian Negrescu pentru Expert News. O altă problemă, mai arată el, sunt veniturile reduse ale oamenilor din mediul rural. “Nu știu în ce măsură românii au în acest moment bani să își înlocuiască sobele vechi, mai ales cele pe lemne. Cine a avut bani până acum și-a înlocuit soba pe lemne cu ceva mai performant. Oare au făcut un studiu care să le arate într-adevăr că e o necesitate acest program în momentul de față sau este doar o măsură cu caracter electoral? În ce măsură persoanele vulnerabile, persoanele sărace pot asigura cofinanțarea acestor programe? Să îi ceri omului 30% s-ar putea să fie foarte mult în condițiile în care are o pensie de 1000 de lei.”
Ambii analiști amintesc că programul “Rabla pentru sobe” se va desfăşura într-un spaţiu digital, online, pe o platformă informatică dedicată, un lucru mai dificil pentru oamenii în vârstă din mediul rural.
Nu pierdeți:
Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.
Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.
Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.
În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.