Programul E-patrimoniu a fost demarat de Ministerul Culturii

De Oana Dințică - 03-02-2024

Ministerul Culturii a demarat programul E-patrimoniu. Programul reprezintă o investiție de 45 de milioane de euro. 

,,Vom accesa în acest scop finanțare europeană în valoare totală de 45 de milioane de euro, disponibile prin două noi proiecte europene aferente exercițiului financiar 2021-2027”, a declarat ministrul Culturii.

Anunțul referitor la programul implementat din fonduri europene a fost făcut la Alba Iulia. Tot Raluca Turcan, ministrul Culturii, a vorbit despre finanțarea proiectului. 

,,Prima veste bună e că zilele trecute, pe 31 ianuarie, am deschis deja apelul de finanțare pentru unul dintre cele două proiecte, iar a doua veste bună este că a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic necesar. Ambele proiecte europene vor debuta efectiv în a doua jumătate a acestui an și vor dura aproximativ doi ani de zile” a spus Raluca Turcan.

E-patrimoniu este o continuare a proiectului de digitalizare E-cultura care a fost pornit în 2018, conform spuselor ministrului. În cadrul E-cultura s-a asigurat transpunerea în mediul online a peste 550.000 de resurse culturale mobile (cărți și cărți vechi, documente istorice, tablouri, obiecte etnografice etc.)  Prin intermediul E-patrimoniu se pot realiza două lucruri importante.

,,Creăm o platformă națională comună pentru servicii publice digitale în domeniul patrimoniului cultural. Practic, vom furniza și vom stoca online toate serviciile de tipul eliberării avizelor de intervenție, autorizațiilor de cercetare arheologică, certificatelor de acreditare experți etc. Inventariem și documentăm digital patrimoniul cultural imobil al României. Asigurăm astfel creșterea vizibilității patrimoniului printr-o hartă turistică cu monumente și etichete plasate pe monumente cu coduri QR, care vor direcționa vizitatorul către platformă, dar și alte tehnologii sau instrumente de realitate virtuală pentru patrimoniul mobil, inclusiv în sprijinul comunităților locale”, a spus Raluca Turcan. 

Ministrul a spus că acest lucru reprezintă un ajutor pentru gestionarea și promovarea monumentelor istorice, ceea ce poate asigura modernizarea actului cultural în țara noastră.  

Sursa foto

Sursa foto: Facebook Raluca Turcan

Nu pierdeți:

De Expert News - 04-11-2024

În trimestrul III al anului 2024, 73,2% dintre autoturismele înmatriculate au fost mașini la mâna a doua aduse din import, cu 5,3% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Institutului Național de Statistică, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 4,7% în trimestrul III 2024 faţă de trimestrul III 2023.

ACTUALITATEAuto

De Expert News - 01-11-2024

O nouă campanie pentru adoptarea câinilor s-a lansat la București. De data aceasta este vorba despre adoptarea câinilor de culoare neagră. Aceștia au cu 50% mai puține șanse să fie adoptați decât restul câinilor, spun specialiștii Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) București.

ACTUALITATESocietate

De Expert News - 01-11-2024

Cea de-a 31-a ediție a Campionatului Mondial de Karate Shotokan SKDUN, competiție destinată sportivilor de top – centuri maro și centuri negre – a avut loc în perioada 24 – 27 octombrie 2024 în Belgrad, Serbia.

ACTUALITATESport

De Expert News - 30-10-2024

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (31,23%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 33,56% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 4,58%, se mai arată în informarea ANOFM.

ACTUALITATEPiața muncii