Poluarea cu CO2, la un nou record în 2023
De Expert News - 01-03-2024
Emisiile globale de CO2 au crescut cu 1,1% în 2023, ajungând la un nivel record. Cauza e, în principal, producția scăzută de energie hidroelectrică provocată de secetă și de creșterea Chinei, se arată într-un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).
Anul trecut, emisiile de CO2 legate de energie au ajuns 37,4 miliarde de tone metrice. Reprezintă o creștere de 410 milioane de tone, în scădere față de creșterea de 490 de milioane în anul precedent.
Un factor important care a contribuit la gradul de creștere a emisiilor de anul trecut a fost seceta extremă, care a redus capacitatea de producție hidroenergetică în țări precum China și SUA.
Schimbările climatice vor face ca secetele să devină mai frecvente și mai severe, subminând fiabilitatea uneia dintre cele mai mari surse de energie regenerabilă din lume.
Cu toate acestea, surse precum energia eoliană, solară și nucleară contribuie la reducerea utilizării combustibililor fosili.
“Fără tehnologiile de energie curată, creșterea globală a emisiilor de CO2 în ultimii cinci ani ar fi fost de trei ori mai mare”, arată AIE.
Implementarea energiei solare și eoliene în sistemele electrice din întreaga lume, din 2019, a fost suficientă pentru a evita consumul anual de cărbune echivalent cu cel al sectoarelor electrice din India și Indonezia împreună - și pentru a reduce cererea anuală de gaze naturale cu o cantitate echivalentă cu exporturile de gaze naturale ale Rusiei către UE, de dinainte de război.
Sursa foto
EC - Audiovisual Service
Nu pierdeți:
Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.
Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.
Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.
În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.