Oportunitate de studiu cu tentă interdisciplinară, la Facultatea de Filosofie

De Expert News - 31-05-2024

“Mind the Brain!” Un sfat util, care se poate pune în aplicare la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Aici, cei interesați se pot preînscrie la un master dedicat științelor cogniției. Programul masteral “Mind the Brain!” este un program cu o pronunțată tentă interdisciplinară.

Are profesori de la Filosofie, Psihologie, Biologie și Litere, și beneficiază de expertiza specifică științelor cogniției, un domeniu efervescent aflat la confluența dintre multe discipline mai tradiționale: filosofie, psihologie, neuroștiințe, lingvistică, științele informației, etologie și multe altele. 

Preȋnscrierile pot fi făcute până pe 30 iunie iar sesiunea de admitere se va desfășura în luna iulie. Programul masteral se bucură de acorduri de practică cu centre ale Universității din București (inclusiv ICUB, Institutul de Cercetare al UB), Academiei Române și Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”. Aceste oportunități contribuie la un mediu vibrant de studiu și cercetare. 

Limba de predare este engleza, masterul “Mind the Brain!” fiind ideal situat pentru a pregăti candidații la programe doctorale sau de specializare în domeniile aferente științelor cogniției, în țară sau în afara granițelor ei, în special în mediul anglo-saxon. Anterior, programul se numea “Open Mind”, și a fost înființat în anii 2000 de Radu Bogdan (profesor emerit la Tulane University, New Orleans) și Mircea Dumitru (vicepreședinte al Academiei Române, ce participă și astăzi activ la cursuri). 

Numeroasele schimburi de experiență cu universități partenere, prin programele “Erasmus” și “Erasmus+”, cât și prin rețeaua interuniversitară CIVIS (ce include universități ca Tübingen, Aix-Marseille, Kapodistrian din Atena, Sapienza din Roma, Autonoma Madrid și Glasgow), oferă studenților masterului în științele cogniției atât experiențe de studiu ce îi pregătesc în cercetare, cât și oportunitatea unor noi relații de mentorat academic. 

Pe lângă seminarele și orele de practică, masterul “Mind the Brain!” include și cursuri ce abordează psihologia evoluționistă, psihologia cognitivă aplicată, semantică cognitivă, mașinile Turing și abordarea calculatorie a minții, psihologia morală, etica tehnologiilor cognitive și altele. Competențe de gândire critică și de raționament cu date statistice se pot dobândi prin cursurile ce le sunt dedicate în cadrul programului, orientând studenții în fundamentele științelor sociale. 

Numeroase conferințe studențești internaționale, în format hibrid (fizic și online), organizate începând cu 2021 în tematica masterului, sunt descrise pe pagina de Facebook “Seminarul Departamentului de Filosofie Teoretica UniBuc” și înregistrări ale lor se află pe canalul YouTube “Filosofie Teoretică”.

Facultatea de Filosofie s-a înfiinţat la 1 septembrie 1860 iar la nivel de masterat, are o serie de specializări care dovedesc atenţia acordată cerinţelor societăţii contemporane.

Nu pierdeți:

De Expert News - 14-04-2025

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții în Țăndărei, județul Ialomița, la membrii unei grupări specializate în furturi și tâlhării comise în Spania.

ACTUALITATESocietate

De Expert News - 11-04-2024

Un tezaur dacic din argint a fost descoperit cu detectorul de metale pe teritoriul comunei Breaza, în judeţul Mureş. Obiectele au o greutate totală de aproximativ 550 de grame și vorbesc despre un personaj important al epocii dacice, arată Muzeul Județean Mureș. 

ACTUALITATESocietateCultură

De Expert News - 11-04-2025

“Un copac, o șansă la un viitor mai verde”. Sub acest motto, care arată o realitate necesară, Asociația “Butoiașul cu Zâmbete” a lansat un proiect de responsabilitate socială corporativă prin care pomii și copacii vor prinde rădăcini în curțile școlilor din România. 

ACTUALITATESocietateEducație

De Expert News - 08-04-2025

România are două centre de putere: unul generat în jurul președintelui și altul în jurul Guvernului, iar în situația în care se găsește România ar fi o eroare ca după alegeri cele două centre de putere să nu lucreze împreună. Afirmația vine de la președintele interimar, Ilie Bolojan, întrebat despre care ar fi profilul președintelui într-o conferință de presă.

ACTUALITATEPOLITICĂLa zi