Oamenii îmbătrânesc accelerat la 44 și la 60 de ani
De Expert News - 21-08-2024
Un nou studiu arată că oamenii îmbătrânesc mai repede în două momente cheie din viaţă. Este vorba de două vârste, 44 de ani și apoi din nou la 60 de ani.
Cercetătorii au descoperit că îmbătrânirea umană nu are loc într-un mod treptat şi liniar, ci că majoritatea moleculelor corpului prezintă modificări accelerate la vârstele de 44 şi 60 de ani, potrivit CNN.
Descoperirea a fost făcută de un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stanford şi Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, care au urmărit 108 participanţi pe parcursul mai multor ani pentru a observa schimbările de îmbătrânire în moleculele lor - ARN, proteine şi microbiomul participanţilor.
De exemplu, capacitatea de a metaboliza cofeina scade semnificativ, prima dată în jurul vârstei de 40 de ani, iar apoi în jurul vârstei de 60 de ani. La fel se întâmplă şi cu puterea de metabolizare a alcoolului, aceasta scăzând în special în jurul vârstei de 40 de ani, mai spun cercetătorii, arată studiul citat.
Studiul poate ajuta la diagnosticarea şi prevenirea bolilor, prin identificarea de „markeri acţionabili clinic” care pot fi utilizaţi pentru a îmbunătăţi gestionarea asistenţei medicale şi bunăstarea populaţiilor îmbătrânite.
Sursa foto
Material ilustrativ-EC - Audiovisual Service
Nu pierdeți:
Perchezițiile s-au desfășurat în județele Vâlcea, Sibiu şi Gorj. Cercetările făcute au stabilit că, în cursul anului 2024, mai mulți cetățeni români și srilankezi au iniţiat un grup infracţional organizat de tip piramidal, având ca scop obținerea de beneficii materiale substanțiale din traficul de migranţi.
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
Mai sunt doar câteva zile până la finalizarea înscrierilor pentru cursa prezidențială. După eliminarea lui Călin Georgescu prin decizia defintivă a CCR, apele par să se mai limpezească.
Rețelele sociale și algoritmii modelează intens viața democratică, acțiunea colectivă și dezbaterea publică, iar VIRAL-D va explora complexitatea acestor fenomene, analizând modul în care vulnerabilitățile psihologice și sociale ale indivizilor sunt exploatate în mediul online și reliefând consecințele reale asupra democrației.