O persoană a sunat într-un singur an de 31.000 de ori, la 112

De Expert News - 11-02-2024

Peste 10 milioane de apeluri au preluat operatorii STS ai Serviciului de urgență 112, anul trecut. Puțin peste jumătate dintre apeluri au fost urgențe. Un apelant din Argeș a sunat fără motive întemeiate la 112 de 31.000 de ori.

Anul trecut, operatorii STS ai Serviciului de urgență 112 au preluat 10.489.979 de apeluri, din care numai 53% au fost urgențe. Restul au fost apeluri ce nu au necesitat intervenția agențiilor: Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont. 
Dintre apelurile recepționate de 112 anul trecut, 49,29% au fost transferate către Ambulanță, 24,01% către Poliție, 18,76% către ISU-SMURD, 5,85% către Jandarmerie și alte 2,10% către agenții. 

Conform unui comunicat STS, anul trecut apelanții abuzivi au îngreunat activitatea operatorilor și au ținut linia ocupată inutil. Timp în care cineva care avea cu adevărat nevoie a trebuit să aștepte. Un exemplu este cazul unui apelant din județul Argeș, care a sunat fără a avea o urgență de aproape 31.000 de ori în decursul unui an, folosind mai multe numere de telefon. Apelurile au presupus un timp de procesare de peste 500.000 de secunde, adică aproape 5 zile de convorbiri continue.

„Este esențial ca populația să conștientizeze că orice apel la 112 care nu este o urgență înseamnă secunde prețioase care se pierd în defavoarea tratării unor urgențe reale, adică pentru a asigura imediat sprijinul pentru cei aflați în nevoie. Un grad ridicat de utilizare corectă a serviciului de urgență, raportat la totalul apelurilor preluate la 112, se înregistrează în regiunea București-Ilfov. Județul Gorj înregistrează cel mai ridicat procent de apeluri care nu reprezintă o urgență, 66,79% din totalul apelurilor primite, fiind urmat de județul Covasna, cu 63,40% și de județul Argeș, cu 59,50%”, se arată în comunicat.

De când STS este numărul unic de urgențe din România au fost preluate 300 de milioane de apeluri. Acesta este numărul unic de urgențe la noi în țară de 20 de ani.

„Acum două decenii, 112 a înlocuit numerele 955, 961 și 981 la care puteau fi apelate în mod individual agențiile specializate de intervenție, contribuind la gestionarea eficientă, coordonată și colaborativă a situațiilor de pericol din întreaga țară și la salvarea de vieți. Dacă în anul 2004, peste 90% dintre apeluri nu erau urgențe, astăzi procentul a scăzut sub 50%. Sistemul 112 a țintit permanent noile tehnologii, standarde și practici tehnico-operaționale care ajută la salvarea de vieți, inclusiv utilizând metode avansate de localizare și devenind, astfel, un model de bună practică pentru serviciile de urgență din alte state europene”, mai susțin reprezentanții STS.

Nu pierdeți:

De Expert News - 17-06-2024

Tricolorii au făcut o națiune fericită! Echipa națională de fotbal a României a învins la Munchen reprezentativa Ucrainei, în primul meci de la Campionatul european de fotbal din Germania. Naționala a făcut un meci tactic perfect gândit de Edward Iordănescu și s-au impus cu 3-0.

ACTUALITATESport

De Expert News - 17-06-2024

Scopul Festivalului Gamophone este de a oferi participanților oportunitatea de a concura pentru promovarea artei în general, dar și pentru promovarea personală a fiecărui concurent. Acest festival aduce împreună artiști de renume și iubitori de muzică din întreaga țară pentru a celebra diversitatea și frumusețea sunetelor.

ACTUALITATECultură

De Expert News - 17-06-2024

Țările din G7 cer impunerea unui armistițiu global în timpul Jocurilor Olimpice. Competiția se va desfășura la Paris iar propunerea vine chiar de la statul francez. Solicitarea vizează toate conflictele în derulare în lume.

ACTUALITATEINTERNAȚIONALLumea noastră

De Expert News - 16-06-2024

Mii de femei au protestat în orașele braziliene, faţă de un proiect de lege aflat în Congresul conservator al Braziliei care ar echivala avorturile după 22 de săptămâni de sarcină cu omorul şi ar stabili sentinţe de şase până la 20 de ani de închisoare.

ACTUALITATEINTERNAȚIONALLumea noastră