Milioane de ambalaje returnate, datorită SGR
De Expert News - 19-02-2024
Momentul T0 în privința reciclării a fost depășit. Sistemul de Garanție-Returnare funcționează și, în doar câteva luni, milioane de ambalaje au fost returnate. Asta înseamnă milioane de PET-uri mai puțin pe străzi, în păduri, râuri și oriunde în jurul nostru.
Datele ce provin de la Ministerul Mediului sunt clare și încurajatoare. Peste două milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori, într-o singură lună, ianuarie, prin intermediul Sistemului de Garanție-Returnare.
“Cifrele raportate se încadrează în estimările inițiale și suntem optimiști că obiectivele primului an pot fi îndeplinite. În următoarea perioadă vom vedea din ce în ce mai multe ambalaje SGR pe rafturile magazinelor, până când toate produsele cu ambalaj fără garanție vor fi înlocuite. De asemenea, continuă în ritm alert atât dezvoltarea centrelor regionale, cât și campania de sprijinire a comercianților pentru semnarea contractelor și conformarea cu obligațiile legale”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Prin Sistemul de Garanție-Returnare am putea colecta 77% din PET până în 2025 și 90% până în 2029, ținte impuse României de Uniunea Europeană.
Ce s-a întâmplat din 30 noiembrie, când a fost lansat Sistemul de Garanție-Returnare?
În prima lună de funcționare – decembrie 2023 – producătorii și importatorii de băuturi au pus pe piață aproximativ 45 de milioane de ambalaje cu marca #SGR. În luna ianuarie, numărul acestora a crescut la circa 180 milioane ambalaje. Cele mai multe ambalaje au fost colectate într-o singură zi în Municipiul București. Vorbim de peste 1.000 de saci colectați.
Între timp, RetuRO, compania înființată de către de un consorțiu format din trei acționari privați și un acționar public și desemnată prin lege administrator al Sistemului de Garanție-Returnare, își mărește echipa. Sunt peste 100 de angajați și până la sfârșitul lui 2024, compania intenționează să creeze aproximativ 600 de locuri de muncă verzi. Infrastructura de centre regionale pentru Sistemul de Garanție-Returnare se dezvoltă și ea, treptat. RetuRO a deschis la începutul lunii februarie cel de-al doilea centru de colectare a ambalajelor de băuturi din țară, în cadrul parcului logistic din Giarmata, județul Timiș, după cel de la Bonțida, județul Cluj.
De asemenea, tot mai mulți comercianți aderă la acest sistem. Există două variante prin care se realizează colectarea ambalajelor SGR, fie colectarea manuală, fie cea automată, când ambalajele sunt preluate cu ajutorul unui echipament.
În ambele variante, consumatorul primește valoarea garanției, fie în numerar, fie printr-un voucher care poate fi folosit prin preschimbarea sa în numerar sau direct la cumpărături. Este posibil inclusiv un transfer bancar, realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant. Orice ați alege, banii sunt primiți înapoi iar deșeurile își continua drumul spre reciclare lăsând cale liberă pentru o țară mai curată.
Sursa foto
Ministerul Mediului
Nu pierdeți:
Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.
Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.
Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.
În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.