Florin-Alexandru Alexe: “Putem atrage tot mai mulți turiști străini”

De Expert News - 23-10-2023

Deputatul PNL Florin-Alexandru Alexe vede în turismul românesc o soluție pentru dezvoltarea României. “În întreaga țară, turiștii pot admira peisaje extraordinare. Natura reprezintă, desigur, principalul argument pentru România. Gastronomia este și ea o carte de vizită importantă. O altă zonă de interes pentru turiști o reprezintă industria de evenimente”, spune experimentatul politician, într-un interviu pentru Expert News.

Poate fi turismul o soluție pentru economia României?

Turismul are potențialul să devină un sector economic important pentru țara noastră. După menținerea stabilității politice și a creșterii economice, cred că dezvoltarea turismului trebuie să fie prioritatea următorilor ani. Prin încurajarea investițiilor în turism, generăm nenumărate alte oportunități economice, sociale și culturale.

Peste un milion de turiști străini au fost cazați în hotelurile din România în primele 9 luni ale anului 2022, iar aceștia au cheltuit 3,157 miliarde de lei în țara noastră, potrivit platformei Travel Safe – Abroad, citată de ziare.com. Sunt sigur că în anii următori putem crește numărul de turiști străini și putem aduce mai mulți bani în țara noastră.

Având în vedere situația internațională, credeți că se vor îndrepta mai mulți turiști străini spre România?

Având în vedere situația tensionată atât din Ucraina, cât și din Orientul Mijlociu, dar și instabilitatea din alte regiuni, România poate profita de imaginea de țară sigură, în care turiștii se pot bucura în liniște de concedii. După cum am văzut în ultimii ani, țara noastră a devenit atractivă atât pentru străini aflați în concedii sau în tranziție, cât și pentru cei care aleg să rămână aici și să profite de diverse oportunități profesionale. Toți cetățenii care ne vizitează sau care aleg să locuiască aici transmit mai departe ce experiențe pozitive au în țara noastră. În mod natural, dacă vom reuși să menținem stabilitatea politică și socială din ultimii ani, am convingerea că vom reuși să atragem tot mai mulți turiști străini.

Care sunt principalele noastre avantaje? Peisaje, gastronomie, siguranță? Dar principalele obstacole pentru un turist?

În întreaga țară, turiștii pot admira peisaje extraordinare. Natura reprezintă, desigur, principalul argument pentru România. Munții Carpați din România găzduiesc una dintre cele mai mari suprafețe de păduri neperturbate din Europa, iar partea de biodiversitate este spectaculoasă. Delta Dunării este considerată cea mai mare zonă umedă din Europa. Din toată suprafața Deltei, doar 10% este reprezentată de uscat, în timp ce peste 3.000 de kilometri pătrați sunt reprezentați de ecosisteme naturale terestre și acvatice. Sunt poate cele mai cunoscute exemple pe care le putem da atunci când vorbim despre potențialul naturii, dar, desigur, avem multe alte astfel de argumente pentru a atrage turiști.

Gastronomia reprezintă o carte de vizită importantă pentru țara noastră. Am reușit să transmitem de la o generație la alta rețete și gusturi unice.

România este printre cele mai sigure țări la nivel global, conform platformei Travel Safe – Abroad, având un scor de 80 de puncte. În clasamentul prezentat de această platformă, după o analiză privind anul trecut, Islanda se află pe primul loc, cu 95 de puncte. “Per total, România este o țară sigură pentru turiști și este considerată o destinație primitoare”, concluzionează platforma de travel.

De asemenea, o altă zonă de interes pentru turiști o reprezintă industria de evenimente. În ultimii ani, în România au fost organizate mari festivaluri. Festivalul UNTOLD 2022 a fost votat în top 10 cele mai mari festivaluri ale lumii în clasamentul realizat de DJ Mag, cea mai mare publicație din industria muzicii electronice la nivel global. În 2019, Electric Castle a câștigat premiul “The Best Music Festival” acordat de European Festival Awards. Sunt doar două exemple de succes. De asemenea, au loc multe alte festivaluri de succes în țara noastră.

Maramureșul rămâne una dintre destinațiile preferate de turiști, atât români cât și străini. Ce îi atrage, în principal, în această zonă?

Oriunde ajung în țară, îmi dau seama că Maramureșul reprezintă cea mai idilică destinație pentru români. De asemenea, străinii, indiferent dacă au reușit să ajungă în Maramureș sau dacă doar văd imagini sau citesc despre obiectivele turistice din județ, sunt încântați de oportunitățile pentru petrecerea timpului liber.

Județul a fost binecuvântat cu mai multe minuni ale naturii, precum peisaje pitorești, Parcul Național Rodna sau cascade uimitoare.

În Maramureș sunt peste 100 de biserici de lemn. Opt biserici de lemn din județul Maramureș au fost introduse în patrimoniul mondial al UNESCO în decembrie 1999. Aceste lăcașe de cult datează din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea și sunt împodobite cu fresce frumoase și sculpturi din lemn. Vizitarea acestor biserici reprezintă o experiență spirituală unică pentru turiști.

Maramureșenii sunt renumiți pentru meșteșugurile lor tradiționale, precum sculptura în lemn, olăritul, țesutul și costumele tradiționale.

Cimitirul Vesel din Săpânța este un cimitir inedit cu cruci colorate, fiecare având o inscripție umoristică și o pictură care înfățișează un moment din viața persoanei decedate. Este o abordare unică, care a făcut cimitirul cunoscut în întreaga lume.

Mocănița de la Vişeu de Sus este ultima cale ferată forestieră cu abur din lume. Lucrările la linia ferată au început în anul 1932 și au fost realizate după modelul austro-ungar, cu ecartament îngust. Funcționează şi astăzi, atât pentru a transporta material lemnos, cât şi pentru transportul turiştilor.

Închisoarea Sighet, unde în timpul regimului comunist au fost încarcerate elitele intelectuale, politice și religioase ale țării, reprezintă un obiectiv turistic important pentru iubitorii de istorie.

Nu în ultimul timp, ospitalitatea maramureșenilor reprezintă un argument pentru care turiștii aleg să viziteze județul. În plus, nimeni nu poate rezista unei invitații de a gusta caș, horincă sau alte bunătăți făcute de localnici.

Județul este fascinant. De fiecare dată când te întorci în Maramureș, poți să descoperi ceva nou care să te impresioneze.

Autenticitatea rămâne un atu. Ce putem aduce în jurul ei? Turiștii tineri caută o întâlnire cu natura sau preferă evenimentele culturale pentru o scurtă vacanță? Cui se adresează mai degrabă agenții economici din domeniul turismului?

Turiștii pot avea preferințe diferite. Ce e important e că avem opțiuni pentru fiecare. Atunci când vorbesc cu tineri despre ce opțiuni au pentru concedii, fie că vor ajungă la mare, la munte, într-un sat autentic, fie că vor să participe la un festival cultural mare sau mic, găsesc mereu o recomandare potrivită pentru vacanțele acestora.

Promovarea poate fi îmbunătățită? De cine depinde?

Avem un potențial de creștere enorm în acest domeniu. Depinde doar de noi să-l exploatăm. În anii următori, sper că o să existe voință politică pentru luarea unor măsuri curajoase privind turismul. Trebuie să conștientizăm că prin susținerea dezvoltării acestei ramuri economice, vom dezvolta multe alte servicii, vom atrage multe alte investiții și vom crește nivelul de trai al tuturor românilor. Este un efort pe care trebuie să-l facem toți. Prin realizarea unui parteneriat onest între clasa politică și reprezentanții antreprenorilor din turism, am convingerea că putem schimba fața turismului românesc.

Nu pierdeți:

De Expert News - 04-10-2024

Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.

ACTUALITATESocietate

De Expert News - 03-10-2024

Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.

ACTUALITATESocietateAdministrație

De Expert News - 03-10-2024

Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.

ACTUALITATEGuvernareECONOMIE

De Expert News - 02-10-2024

În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.

ACTUALITATESocietateSănătate