Finală Georgescu-Lasconi. Românii caută explicații în DEX
De Expert News - 25-11-2024
Independentul cu priză pe Tiktok Călin Georgescu şi Elena Lasconi (USR) sunt finaliştii turului doi al alegerilor prezidenţiale. Social-democratul Marcel Ciolacu s-a situat pe poziţia a treia, PSD ratând, pentru prima oară după 1990, calificarea în finala prezidenţială, Liberalul Nicolae Ciucă s-a clasat pe locul cinci, obţinând sub 9 procente, potrivit rezultatelor finale ale AEP, după George Simion, de la AUR.
Presa internațională a analizat ascensiunea lui Călin Georgescu. Potrivit Financial Times, „Georgescu, care adoptă viziuni religioase și ultraconservatoare care atrag deopotrivă alegătorii din mediul rural și tinerii, a declarat că nu a cheltuit 'niciun ban' pentru campania sa, dar că și-a pus credința în Dumnezeu și a reușit să obțină 23 % din voturi. El a afirmat că interesele de afaceri străine fraudează România, forțând-o să importe alimente, când bogățiile sale ar trebui să îi permită să se autosusțină.
Potrivit sursei citate, succesul lui Georgescu este cel mai recent semn al modului în care populismul de tip Trump câștigă teren în Europa și marchează o schimbare semnificativă în atitudinea românilor față de Rusia și războiul său din Ucraina. Peste o treime dintre alegătorii români au sprijinit candidații sceptici față de Ucraina, NATO și UE - dacă se adaugă voturile lui Georgescu la cele exprimate în favoarea liderului AUR, George Simion, pe care sondajele îl considerau candidatul ultranaționalist favorit.
Georgescu, fără un partid propriu, a atras sprijin masiv, în special prin campania prin făcută pe TikTok. „Georgescu a fost o figură proeminentă într-un alt partid de extremă dreapta, AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) a lui George Simion, care în cele din urmă l-a expulzat ca fiind prea radical, după ce a lăudat liderii Gărzii de Fier, o mișcare fascistă românească din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a scris și BBC.
Între timp, cuvântul „legionar” a ajuns în topul căutărilor în dicționarele online, informează dexonline.ro.
Astfel, topul căutărilor arată în felul următor:
- 6760 de căutări pentru „exit poll”
- 3492 de căutări pentru „legionar”
- 3107 de căutări pentru „suveranitate”
- 2557 de căutări pentru „diaspora”
- 1995 de căutări pentru „suveran”.
Dacă alegătorii erau ocupați cu dicționarele online, politicienii se ocupau de demisii. Atât Marcel Ciolacu, liderul PSD, cât și liberalul Nicolae Ciucă au demisionat din fruntea partidelor pe care le reprezintă.
Iar proaspătul calificat în turul al doilea, Călin Georgescu a ținut să dezmintă anumite comentarii. „Sunt acuzat de extremism. De legături cu țări apropiate sau îndepărtate. Fals. Total fals. Pentru că sunt dedicat cu totul, cu inima mea, cu viața mea, poporului român”, a spus Călin Georgescu.
Acesta nu a uitat să amintească de legătura strânsă cu divinitatea. Potrivit acestuia, românii trebuie să trăiască „în pace atât cu cei din vest, cât și cu cei din est. Sau din orice alt punct cardinal al lumii. Și nu pentru a-i servi pe alții, nici din vest și nici din est. Ci pentru a lucra pentru noi. O lucrare unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu”, a mai subliniat Georgescu.
Nu pierdeți:
Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții în Țăndărei, județul Ialomița, la membrii unei grupări specializate în furturi și tâlhării comise în Spania.
Un tezaur dacic din argint a fost descoperit cu detectorul de metale pe teritoriul comunei Breaza, în judeţul Mureş. Obiectele au o greutate totală de aproximativ 550 de grame și vorbesc despre un personaj important al epocii dacice, arată Muzeul Județean Mureș.
“Un copac, o șansă la un viitor mai verde”. Sub acest motto, care arată o realitate necesară, Asociația “Butoiașul cu Zâmbete” a lansat un proiect de responsabilitate socială corporativă prin care pomii și copacii vor prinde rădăcini în curțile școlilor din România.
România are două centre de putere: unul generat în jurul președintelui și altul în jurul Guvernului, iar în situația în care se găsește România ar fi o eroare ca după alegeri cele două centre de putere să nu lucreze împreună. Afirmația vine de la președintele interimar, Ilie Bolojan, întrebat despre care ar fi profilul președintelui într-o conferință de presă.