Europarlamentarul Vlad Botoș: “Știm cum să reacționăm ca Uniune”
De Expert News - 31-10-2023
Despre provocările Uniunii Europene, imigrație, decizii economice și îngrijorările românilor, într-un interviu cu europarlamentarul USR-Grupul Renew Europe-Vlad Botoș
Cât de fragilă este Uniunea Europeană și cât de afectată poate fi România în fața actualelor amenințări teroriste?
Uniunea Europeană a trecut prin cei mai grei ani de la înființarea ei: pandemia, criza economică ce i-a urmat, războiul din Ucraina chiar la granița noastră și la toate acestea se adaugă legislația aferentă revoluției ecologice și digitale. S-a văzut foarte clar că atunci când suntem încercați găsim resurse, găsim modalități de a rezolva problemele. UE a avut un răspuns rapid în gestionarea pandemiei de COVID de la început, apoi realizarea vaccinului și asigurarea medicamentelor. Criza economică a fost contracarată rapid de programul de Reziliență și Redresare, iar în cazul războiului am reacționat repede, am ajutat și încă ajutăm Ucraina să facă față Rusiei.
Toate acestea au fost crize care n-au ținut de noi, însă le-am făcut față, iar acum știm cum să reacționăm ca Uniune. Cred că nu am fost niciodată atât de puternici, pentru că niciodată nu au fost atât de evidente avantajele de a fi împreună.
Despre România și actualele amenințări teroriste nu pot spune decât că, la fel ca și în trecut, nu reprezentăm o țintă pentru teroriști. Nu ne confruntăm cu mari comunități de imigranți cu origini din țări aflate în conflict una cu cealaltă. Cred că la ora actuală țara noastră este într-o situație relativ sigură din acest punct de vedere.
România se află în an pre-electoral. Cât de mult contează acest lucru pentru luarea deciziilor economice, la nivelul Guvernului?
Din păcate pentru actualul guvern nu contează foarte mult dacă suntem în an pre-electoral sau nu. Eu cred, sincer, că PSD și PNL nu au capacitatea, nu au experții necesari pentru a lua decizii economice care să ducă la o creștere a României. Din deciziile pe care le iau, nu pot decât să trag concluzia că nu știu ce ar trebui să facă, dar nici nu-i interesează foarte mult. Avem acum aproape 80 de miliarde de euro pentru a investi în economia românească și coaliția PSD-PNL se împiedică de niște privilegii pentru câteva mii de români. În principiu, dau cu piciorul banilor pentru că nu-și dau seama care ar trebui să fie prioritățile.
Ați mers în teritoriu în ultima perioada? Care sunt principalele îngrijorări ale românilor? Puterea de cumpărare, situația internațională, sănătatea?
Merg în teritoriu de 4 ani de zile aproape în fiecare săptămână. Am bătut țara în lung și-n lat aș putea spune și am vorbit cu românii de rând. Teama românilor a trecut de la pandemie, la situația economică, la pericolul unui război iminent. Aceste temeri s-au schimbat și trebuie să recunosc că mass-media are o mare importanță în definirea acestor temeri.
Ceea ce domină însă de patru ani încoace de când mă ocup sută 100% de politică, este teama că România nu va putea ieși niciodată dintr-o stare de corupție periculoasă, teama că valorile democratice sunt și pot fi călcate în picioare de o clasă politică ce nu ține cont decât de interesul personal.
Această teamă se simte la toate nivelurile, de la pensionarii normali, fără privilegii speciale, care-și văd zădărnicită munca de o viață, la cei care încă mai muncesc și care nu văd nici un sprijin de la stat, ba chiar mai mult, văd doar jaf al banului public și taxe crescute. Chiar și tinerii acum aceeași senzație că a te lupta cu corupția înseamnă să te lupți cu morile de vânt.
Teama că nu avem valori democratice și respect față de lege este, cred, cea mai mare teamă a românilor și este chiar o notă de resemnare în toate discuțiile pe care le am în teritoriu.
Există două probleme care afectează tot mai mulți români, având consecințe pe termen lung. Drogurile și păcănelele. Există și soluții? Țin ele de lege sau de educație?
Aceste două probleme țin de ambele, însă este legea cea care trebuie să fie adaptată și sunt autoritățile cele care trebuie să ia măsuri. Este inacceptabil să vezi atât de multe reclame la jocurile de noroc.
Este inacceptabil să fi îndemnat la tot pasul să îți arunci banii pe fereastră, dar mai ales este inacceptabil să pui aceste jocuri de noroc lângă școli și universități. Creezi o dependență care nu aduce decât rău societății, iar aceasta este extrem de periculos.
Pentru droguri, problema este mult mai complicată. Avem legislație, dar nu este adaptată la realitățile noastre, iar odată ajunși în dependență, oamenii nu au sprijinul necesar să iasă și să-și refacă viața.
Ambele probleme pot fi rezolvate prin lege și prin implementarea ei, trebuie doar să fie recunoscută problema, iar pentru aceasta avem nevoie ca decidenții politici să se preocupe, cu adevărat, de binele țării noastre.
Avem totuși o șansă mare, avem posibilitatea de a alege o altă cale, iar Polonia, de exemplu, a arătat că o prezență masivă la vot poate aduce schimbări pe care nimeni nu le mai spera și avem un partid politic, USR, dispus să-și asume problemele economice și sociale ale României și să înceapă rezolvarea lor.
Nu pierdeți:
Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.
Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.
Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.
În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.