Europarlamentarul Dragoș Pîslaru: “Asistăm la un joc de-a alba-neagra cu banii publici”

De Expert News - 02-11-2023

Dragoş Pîslaru, copreședinte REPER și europarlamentar în cadrul Renew Europe Group, susține că incapacitatea Guvernului de a-și tăia din propriile cheltuieli și pasarea notei de plată pentru un stat gras tot către români nu face decât să alimenteze extremismul.

Ultimele măsuri fiscale anunțate au dat naștere la noi controverse. Există soluții pentru românul de rând? Ce categorii vor fi cele mai afectate?

Eu cred că trebuie să cauți soluții atunci când identifici probleme. Problemele Bugetului de stat nu sunt date de românul de rând, ci de catastrofa gestiunii finanțelor publice pe care a făcut-o Guvernul însuși. Probleme sunt la colectarea TVA și la cheltuielile masive pe care le face statul deși știe că n-are cum să le acopere. Și da, există soluții și pentru problema Guvernului, dar am văzut că niciun politician din Guvern nu a putut să își asume să reducă atât cât trebuie cheltuielile statului.

E simplu să spui să îți asumi răspunderea pe pachetul fiscal pentru că îți asumi răspunderea pentru alții, adică pe sectorul privat, nu pentru tine. Absolut toți vom fi afectați, dar cei mai afectați vor fi cei peste 40% din români care în statistici sunt cei care câștigă salariul minim pe economie. Cum ne putem imagina că doi părinți cu un copil pot asigura familiei un trai care să nu fie la granița cu sărăcia și excluziunea socială dacă doar la cumpărarea produselor de bază necesare, nota de plată depășește 100 de lei? Că tot vorbim acum despre celebrul buget de 100 de lei cu care premierul Ciolacu are senzația că poți să te întreții.

Ca să nu mai spun despre a treia modificare a codului fiscal într-un singur an care îngenunchează sistemul privat și îi pune pe antreprenori în cea mai grea situație poate de la recesiunea din 2008 și până acum. În niciun stat european nu s-a pomenit ca antreprenorii să fie suprataxați de pe azi pe mâine, iar acest lucru este inadmisibil, de aceea am ieșit în stradă lună de lună pe data de 25, am fost în marile orașe și le-am explicat oamenilor cum vor fi ei afectați de acest pachet fiscal și tot ce implică el. Totodată, în orice alt stat normal, aceste măsuri ar fi unit opoziția și ar fi scos oamenii în stradă. Vedem că la noi orgoliile din opoziție sunt mai importante decât așteptările pe care oamenii le au de la ei. 

România se află în an pre-electoral. Cât de mult contează acest lucru pentru luarea deciziilor economice, la nivelul Guvernului?

Este crucial. Incapacitatea Guvernului de a-și tăia din propriile cheltuieli și pasarea notei de plată pentru un stat gras tot către români nu face decât să alimenteze extremismul și este foarte ușor de observat. Politicienii din actuala coaliție de guvernare sunt cei care generează cea mai mare cantitate de combustibil electoral pentru creșterea frustrării în rândul oamenilor. Normal că oamenii s-au săturat să nu vadă soluții, doar măsuri heirupiste ale partidelor vechi care le bagă mâna în buzunar și astfel se îndreaptă către cei care nu au fost la guvernare vreodată, dar care promit marea cu sarea și iluzii preelectorale. 

Cum vedeți rezultatul alegerilor din ultima perioadă din Europa? La ce ne putem aștepta în România?

Cred că oamenii, europenii, știu să aleagă ce este bine pentru ei, însă au nevoie de reprezentanți responsabili ca să poată face diferența între extremiști care vor să destabilizeze fundația democratică și clasa politică proeuropeană. Ori în România pare că această coaliție nu face decât să ajute forțele extremiste să crească prin acest joc de-a alba-neagra cu banii publici. Și noi ca țară avem șanse să rămânem fermi pe parcursul nostru proeuropean dacă oamenii vor merge în 2024 să voteze politicieni care nu guvernează în mod iluzoriu.

Ce ar trebui să facă România cu banii europeni? Care ne sunt prioritățile? Reabilitare energetică, drumuri, educație, digitalizare?

România ar trebui să implementeze banii europeni în primul rând. Că nici acolo nu am ajuns. România ar trebui să se ocupe activ de propriul PNRR și să le arate oamenilor cum le-a îmbunătățit traiul cu bani europeni. Da, România ar trebui să implementeze REPowerEU și să vedem un val masiv de eficientizare energetică a gospodăriilor cu miliardul de euro pe care UE ni-l pune la dispoziție și pentru care am dus negocieri grele la Bruxelles în calitate de coraportor. România ar trebui să înceapă de urgență implementarea Garanției pentru Copii dacă vrea să fie în următorii 10 ani o țară dezvoltată care și-a scos copiii din sărăcie și care le construiește un viitor prosper astfel încât ei să poată duce mai departe bunăstarea țării. 

Ați mers în teritoriu în ultima perioada? Care sunt principalele îngrijorări ale românilor? Puterea de cumpărare, situația internațională, sănătatea?

Am parcurs mii de km prin țară și continui să o fac în fiecare sfârșit de săptămână. Oamenii știu foarte bine ce vor: grădinițe și scoli unde știu că își pot lăsa copiii în siguranță și cu încredere, un sistem de sănătate de care să nu le fie frică, facturi mai mici la energie și o țară dezvoltată din care să nu se gândească să plece. 

Oamenii vor să simtă că nu mai sunt ignorați, iar actuala coaliție tocmai asta face. Ignoră problemele oamenilor. De aceea cred că e nevoie de o schimbare. Cred că societatea românească are nevoie de niște politicieni cu repere solide în politică, care să pună pe primul loc bunăstarea celor de la firul ierbii, nu bunăstarea partidului sau a grupului de interese din care fac parte.

Nu pierdeți:

De Expert News - 04-10-2024

Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.

ACTUALITATESocietate

De Expert News - 03-10-2024

Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.

ACTUALITATESocietateAdministrație

De Expert News - 03-10-2024

Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.

ACTUALITATEGuvernareECONOMIE

De Expert News - 02-10-2024

În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.

ACTUALITATESocietateSănătate