De ce avem nevoie de reciclare?
De Alexandra Spanu - 07-02-2024
Nu, nu este o întrebare cu răspuns evident. Pentru că încă sunt PET-uri pe străzi. Pentru că încă avem cursuri de ape unde principala viețuitoare este plasticul. Pentru că încă un picnic se termină cu amenzi pentru cei care uită acasă sarea dar și buna-cuviință și lasă mormane de ambalaje în urma lor. Pentru că ei nu știu sau ignoră deliberat cuvântul “reciclare”. Și nu este un simplu cuvânt. Este o acțiune de care avem nevoie pentru a da o șansă planetei.
Cifrele nu mint. Până acum ne poziționam la finalul clasamentului în Uniunea Europeană în privința reciclării deșeurilor din ambalaje. În 2020, procentul în România era de 39,87%. Dacă ne oprim în Belgia, liderul european în materie, aici se reciclează în proporție de 79,2%. Alte cifre care sperie: în fiecare an, în România, conform datelor statistice, avem aproximativ 116 kg de ambalaje, de deșeuri, pe cap de locuitor, din care se reciclează mai puțin de jumătate. Ce se întâmplă cu cealaltă jumătate? Ne uităm în jur și primim răspunsul.
Există însă și soluții, iar cea mai la îndemână este integrarea Sistemului de Garanție-Returnare. Acesta poate impulsiona piața de reciclare din România, într-un moment în care Pământul are mare nevoie de ajutor pentru a-și reveni din situația în care tot noi l-am adus. Comisia Europeană a inclus România în rândul țărilor expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru anul 2025 în ce privește deșeurile municipale și deșeurile din ambalaje alături de Bulgaria, Malta, Polonia, Slovacia și Ungaria.
Totuși, prin sistemul de garanție-returnare am putea colecta 77% din PET până în 2025 și 90% până în 2029, ținte impuse României de Uniunea Europeană. De aceea, ar trebui să primim cu foarte mare deschidere acest sistem de garanție-returnare pus în practică printr-un parteneriat public-privat, între producători, între comercianți și Ministerul Mediului. Pentru aceasta este nevoie de colaborare și informație. Ambele vin prin intermediul conferințelor organizate de RetuRO, administratorul SGR.
Autorități centrale și locale, miniștri, primari, președinți de consilii județene, reprezentanți ai Asociațiilor Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România, toți pun umărul pentru ca acest sistem să devină unul clar pentru fiecare cetățean, indiferent de profesie, loc sau vârstă. Am urmărit o primă dezbatere, la Ploiești, unde au participat autorități din patru județe, Prahova, Ialomița, Dâmbovița și Buzău, alături de miniștri sau secretari de stat. Concluzia a fost că fața României se poate schimba și merităm acest lucru.
După Ploiești, Timișoara este astăzi gazda unei conferințe RetuRO, unde vin reprezentanți din județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara, pentru a se prinde în Hora Reciclării. Evenimentele vor continua, la nivel național, pe tot parcursul anului. Sunt create astfel toate premisele pentru ca reciclarea să fie integrată în obiceiurile fiecărui român, oriunde s-ar afla...
Nu pierdeți:
Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.
Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.
Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.
În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.