Căldură mare, amigo!
De Expert News - 08-02-2024
Spania a înregistrat cea mai călduroasă lună ianuarie de la începutul înregistrărilor, în 1961. Potrivit Ministerului Tranziției Ecologice, temperaturile medii de luna trecută au ajuns la 8,4 grade Celsius, cu 0,4 grade Celsius peste recordul anterior, din 2016.
Temperatura din Spania continentală a depăşit, de asemenea, cu 2,4 grade Celsius media pentru luna respectivă din perioada 1991-2020.
Vremea frumoasă din așa-zisa iarnă i-a adus pe oameni pe plajă și în cafenelele în aer liber în mai toate zonele Spaniei.
Specialiștii spanioli au arătat că vremea a fost extrem de călduroasă mai ales în sudul şi centrul Peninsulei Iberice, precum şi în Insulele Canare, subtropicale.
În decembrie, temperaturile din Spania au doborât deja recorduri, după ce o masă de aer cald s-a abătut asupra ţării. Astfel, termometrele au ajuns aproape de 30 de grade, lângă Valencia. Vremea aridă şi însorită a dus la o secetă prelungă din regiunile Catalonia şi Andaluzia.
De altfel, 2023 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată pe planetă şi, probabil, cel mai cald din ultimii 100.000 de ani, conform Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.
Nu pierdeți:
Perchezițiile s-au desfășurat în județele Vâlcea, Sibiu şi Gorj. Cercetările făcute au stabilit că, în cursul anului 2024, mai mulți cetățeni români și srilankezi au iniţiat un grup infracţional organizat de tip piramidal, având ca scop obținerea de beneficii materiale substanțiale din traficul de migranţi.
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
Mai sunt doar câteva zile până la finalizarea înscrierilor pentru cursa prezidențială. După eliminarea lui Călin Georgescu prin decizia defintivă a CCR, apele par să se mai limpezească.
Rețelele sociale și algoritmii modelează intens viața democratică, acțiunea colectivă și dezbaterea publică, iar VIRAL-D va explora complexitatea acestor fenomene, analizând modul în care vulnerabilitățile psihologice și sociale ale indivizilor sunt exploatate în mediul online și reliefând consecințele reale asupra democrației.