Arthur Conan Doyle și ura față de Sherlock Holmes
De Expert News - 04-12-2023
Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes, își ura în secret personajul. Autorul era nemulțumit că povestirile sale polițiste l-au făcut celebru și l-au împiedicat să fie recunoscut pentru lucrările sale istorice, serioase, scrie The Guardian.
Doyle a fost catapultat din “obscuritate la faima mondială” după ce povestirile sale polițiste au început să apară într-o revistă în 1891, spune Lucy Worsley, istoric. Mai întâi, Doyle a încercat să-și vândă povestirile unei reviste cunoscute, Cornhill, dar a fost respins. Au urmat și alte refuzuri din partea editorilor, dar a reușit să-și vândă povestirile pînă la urmă unui editor ce căuta “ficțiune ieftină”.
Holmes a fost profitabil pentru Doyle, dar autorul a decis să-l ucidă după ce a câștigat destui bani. Cu toate acestea, a fost ademenit să-l resusciteze un deceniu mai târziu, când un editor american i-a oferit echivalentul a 1,6 milioane de dolari, potrivit lui Worsley.
“Arthur trebuie să se fi urât pe sine. Și ar fi urât faptul că astăzi, la 93 de ani de la moartea sa, romanele sale istorice zac necitite, în timp ce detectivul său ‘ieftin’ - dar iubit - trăiește pentru totdeauna pe ecranele noastre”.
Sherlock Holmes este cel mai popular detectiv fictiv din istorie. Conan Doyle a scris patru romane și 56 de povestiri scurte cu el în prim plan, folosindu-și abilitățile de observație și puterea de deducție. Scriitorul a murit în urma unui atac de cord în 1930, la vârsta de 71 de ani.
Poveștile sale cu Sherlock Holmes dăinuie însă. Ele au fost adaptate pentru scenă, film și televiziune, iar Benedict Cumberbatch, Peter Cushing, Roger Moore, Ian McKellen, Michael Caine, Charlton Heston și Jonathan Pryce se numără printre cei care l-au interpretat. Basil Rathbone l-a interpretat pe Holmes în nu mai puțin de 14 filme.
Sursa foto
Arthur Conan Doyle, portret de H.L. Gates, 1927- The National Portrait Gallery, Londra
Nu pierdeți:
Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.
Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.
Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.
În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.