Acord pentru îmbunătățirea etichetării produselor în UE
De Expert News - 18-01-2024
Parlamentul European și-a dat acordul final privind o directivă care va îmbunătăți etichetarea produselor și va interzice utilizarea declarațiilor de mediu înșelătoare.
Potrivit unui comunicat al PE, directiva a fost adoptată cu 593 voturi pentru, 21 împotrivă și 14 abțineri și urmărește să protejeze consumatorii de practicile de marketing înșelătoare și să îi ajute să facă alegeri mai bune atunci când cumpără diverse bunuri. În acest scop, lista UE cu practicile comerciale interzise va fi completată cu mai multe obiceiuri de marketing legate de dezinformarea ecologică (cunoscută și ca “greenwashing”) și de obsolescența prematură a bunurilor.
Noile norme urmăresc, în principal, să îmbunătățească fiabilitatea și claritatea etichetelor produselor prin interzicerea utilizării unor declarații de mediu înșelătoare, cum ar fi “ecologic”, “natural”, “biodegradabil”, “neutru din punct de vedere climatic” sau “eco”, atunci când nu sunt însoțite de dovezi.
Folosirea etichetelor de sustenabilitate va fi și ea reglementată, având în vedere confuzia cauzată de proliferarea lor și faptul că nu folosesc date comparative. În viitor, în UE vor fi autorizate doar etichetele de sustenabilitate bazate pe sisteme oficiale de certificare sau stabilite de autoritățile publice.
În plus, directiva va interzice afirmațiile bazate pe schemele de compensare a emisiilor potrivit cărora un produs ar avea un impact neutru, redus sau pozitiv asupra mediului. “Această lege va schimba viața de zi cu zi a tuturor europenilor! Ne vom îndepărta de obiceiul de a arunca foarte repede produsele, vom face marketingul mai transparent și vom combate obsolescența prematură a bunurilor. Oamenii vor putea alege produse mai durabile, reparabile și sustenabile datorită etichetelor și reclamelor fiabile. Cel mai important, companiile nu mai pot păcăli oamenii spunând că sticlele de plastic sunt bune pentru că au plantat copaci undeva sau nu vor mai putea afirma că un produs este sustenabil fără a aduce dovezi. Aceasta este o mare victorie pentru noi toți!”, a declarat raportoarea Parlamentului, Biljana Borzan (S&D, Croația).
De altfel, un obiectiv important al noii legi este ca producătorii și consumatorii să se concentreze mai mult asupra durabilității produselor. În viitor, informațiile privind garanția produselor vor trebui să fie mai vizibile. Se va crea, de asemenea, o etichetă armonizată, care va conferi mai multă vizibilitate produselor cu o garanție extinsă.
Sursa foto
Material ilustrativ: EC - Audiovisual Service
Nu pierdeți:
Perchezițiile s-au desfășurat în județele Vâlcea, Sibiu şi Gorj. Cercetările făcute au stabilit că, în cursul anului 2024, mai mulți cetățeni români și srilankezi au iniţiat un grup infracţional organizat de tip piramidal, având ca scop obținerea de beneficii materiale substanțiale din traficul de migranţi.
Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.
Mai sunt doar câteva zile până la finalizarea înscrierilor pentru cursa prezidențială. După eliminarea lui Călin Georgescu prin decizia defintivă a CCR, apele par să se mai limpezească.
Rețelele sociale și algoritmii modelează intens viața democratică, acțiunea colectivă și dezbaterea publică, iar VIRAL-D va explora complexitatea acestor fenomene, analizând modul în care vulnerabilitățile psihologice și sociale ale indivizilor sunt exploatate în mediul online și reliefând consecințele reale asupra democrației.