2024 ar putea fi cel mai cald an din istorie
De Expert News - 20-03-2024
ONU spune că există o "probabilitate ridicată" ca 2024 să fie cel mai călduros an din istorie. Anul acesta are o probabilitate ridicată de a fi chiar mai cald decât 2023, care a fost la rândul său cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, arată agenția meteo și climatică a Națiunilor Unite.
“Există o mare probabilitate ca anul 2024 să doboare recordul din 2023”, a declarat Omar Baddour, șeful de monitorizare a climei din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale-OMM.
Valurile de căldură, inundațiile, seceta, incendiile și cicloanele tropicale s-au intensificat și au provocat probleme pe tot globul, tulburând viața de zi cu zi a milioane de oameni și provocând pierderi economice de multe miliarde de dolari.
Potrivit raportului OMM, anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu 1,45 grade peste nivelul din perioada preindustrială. În plus, a fost cea mai caldă perioadă de zece ani înregistrată vreodată.
De altfel, un val de căldură care afectează America Latină de la începutul anului a crescut temperatura resimţită la un nivel-record de 62,3°C la Rio de Janeiro, în Brazilia, în timp ce ploi ameninţau sudul ţării.
Precipitaţii de până la 500 de milimetri de apă pe metrul pătrat ar putea avea loc, potrivit MetSul, după ce în februarie statul Rio Grande do Sul se sufoca din cauza căldurii.
Experţii atribuie aceste fenomene extreme şi instabilitatea meteorologică modificărilor climatice şi fenomenului El Niño, care afectează conul de sud al Americii Latine, în plină vară, provocând incendii de pădure în Chile.
Clima s-a încălzit în prezent cu 1,2°C faţă de nivelul din 1850-1900, cauzând o creştere a episoadelor de secetă, inundaţii şi valuri de căldură.
Nu pierdeți:
Polițiștii de frontieră din Giurgiu au descoperit în semiremorca unui camion peste 29.000 de odorizante de haine contrafăcute. Un cetățean turc în vârstă de 45 de ani, voia să intre în țară, la volanul unui camion care, conform documentelor prezentate, transporta diverse bunuri.
Orice tânăr aflat la început de drum, la început de carieră, își dorește o locuință proprie. Dezideratul este valabil și pentru cei care își formează o familie sau doresc să aibă copii, nu departe de locul în care s-au născut. La Slobozia, în județul Ialomița, este posibil, având în vedere că mai multe loturi pentru tineri au fost repartizate de primărie.
Că este vorba de un proiect de robotică, de o afacere marcată Made in Romania sau de un start up tehnologic, proiectele de succes merită premiate. S-a întâmplat și de această dată, de Ziua Antreprenorului, eveniment de recunoaștere a continuității antreprenoriatului românesc și prilej pentru promovarea şi dezvoltarea activităţilor economice.
În cele mai tranzitate stații de metrou din Capitală au fost instalate defibrilatoare automate, în cadrul unui proiect care are ca scop facilitarea accesului populației să acorde primul ajutor în cazul unui stop cardiac.